Press releases

Radio România Muzical vă invită la concert

Data comunicatului: 19.07.2010 14:27:00
Fundaţia Jubilate organizează la Cluj începând din 18 iulie 2010, pentru a doua oară, un eveniment cultural de mare calibru ca parte a proiectului Oratorium (www.oratorium.ro). La finalul unui curs de măiestrie pentru cor şi orchestră, unde aproximativ 60 de muzicieni români şi din străinătate vor pregăti câteva din lucrările compozitorului J.S. Bach, Fundaţia Jubilate va organiza 3 concerte la Cluj-Napoca (23 iulie), Timişoara (24 iulie) şi Bucureşti (25 iulie).

Duminică, 25 iulie, începând cu ora 19.00, Corul - pregătit de Kenneth Tucker - şi Orchestra Proiectului Oratorium dirijate de  Delta David Gier susţin un concert în Studioul "Mihail Jora". Programul cuprinde exclusiv lucrări de Johann Sebastian Bach: Suita a III-a pentru orchestră; Motetele "Fürchte dich nicht" şi "Komm, Jesu, komm" şi Magnificat în Re Major. Solişti: soprana Georgeta Stoleriu, mezzosoprana Gabriela Hazarian, tenorul Ruben Mureşan şi basul Ion Dimieru.

Biletele se pot achiziţiona prin Eventim, la magazinele Germanos, Vodafone, Librăriile Cărtureşti şi Humanitas şi online, pe www.eventim.ro şi în seara concertului de la casa de bilete a Sălii Radio din strada Gen. Berthelot nr. 60-64, telefon: 021.314.68.00.

Delta David Gier: Va fi un program integral Johann Sebastian Bach. Vom începe cu Suita a III-a pentru orchestră, apoi două motete pentru cor şi orchestră şi la final vom interpreta Magnificat în Re major. Repetiţiile au fost fantastice. Corul este un ansamblu alcătuit din oameni minunaţi, soliştii şi orchestra sunt, de asemenea, foarte buni, aşa că este o adevărată plăcere pentru mine să lucrez cu ei. Consider că proiectul "Oratorium" este unic pentru că nu pune accent doar pe latura muzicală, ci şi pe cea spirituală. Încercăm să-i ghidăm pe tinerii muzicieni atât din punct de vedere muzical, cât şi spiritual. Programul Bach este de o calitate sonoră excelentă, am acordat o mare atenţie partiturii dar şi înţelesului textului, mesajului, scopului pentru care Bach a compus aceste lucrări. Asta cred că singularizează proiectul nostru faţă de un concert obişnuit cu muzică de Bach. Toţi participanţii din cadrul acestui proiect sunt conştienţi deopotrivă de mesajul muzical, dar şi de cel spiritual al textului.
Reporter Ioana Marghita

David Gier reprezintă "o voce dinamică" pe scena muzicii americane. Începând cu stagiunea 2004-2005, acesta ocupă postul de dirijor - Director muzical al Orchestrei Simfonice din South Dakota, iar din stagiunea 2007-2008, David este dirijorul seriilor complete "Young People's Concerts" ale Filarmonicii din New York. David Gier a obţinut un Master în dirijat la Universitatea din Michigan, sub îndrumarea lui Gustav Meier. Gier a studiat cu Leonard Bernstein, Kurt Masur, Erich Leinsdorf şi Seiji Ozawa, fiind invitat mai târziu de către Riccardo Muti să petreacă un an de ucenicie la Orchestra din Filadelfia. Colaborează frecvent cu Metropolitan Opera, precum şi cu multe orchestre americane şi europene.
Personalitate complexă şi pedagog de renume internaţional, soprana Georgeta Stoleriu apare în Proiectul Oratorium 2010 în ipostaza de artist muzician interpret. Repertoriul domniei sale impresionează prin diversitatea stilistică şi a genurilor abordate, de la literatura vocal-simfonică la miniaturile ce aparţin lucrărilor Evului Mediu, Renaşterii europene, Barocului, literaturii clasice, romantice şi, nu în ultimul rând, ale secolului al XX-lea.

Mezzosoprana Gabriela Hazarian este solistă a Operei din Braşov. Sub îndrumarea regizorului Cristian Mihăilescu a debutat în numeroase roluri: Carmen, Romeo, Cenuşăreasa, Zerlina, Maddalena, Rosina, Cherubino etc., fiind invitată la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale: Salzburg, Zürich, Braşov, Craiova, Constanţa. Laureată a Concursurilor Naţionale "G. Dima", "M. Jora" şi "I. Perlea," a facut înregistrări cu Orchestra Simfonică Ciudad de Elche - Spania şi cu Radiodifuziunea Bucureşti cu spectacole de operă, arii, lieduri şi muzică vocal-simfonică.

Melomanii români l-au cunoscut iniţial pe Ruben Mureşan ca bariton, dar odată cu trecerea timpului şi cu studiile aprofundate de canto, vocea lui s-a stabilizat în ambitusul de tenor. Deţinător al unei voci expresive, de calitate, stăpâneşte o tehnică deosebită forjată alături de reputaţi maeştri precum Georgeta Stoleriu, Donna Roll, James McKinney. Este deseori invitat să colaboreze ca solist de către filarmonicile din România, în mod special cu Filarmonica "George Enescu" şi Orchestrele Radio din Bucureşti.

Solist al Operei Naţionale din Bucureşti, baritonul Ion Dimieru este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. În repertoriul său de operă, printre numeroase roluri jucate, se numără şi Figaro, Masetto, Papageno, Guglielmo. În anul 2007 şi-a îndreptat atenţia şi înspre muzica barocă, participând la doua proiecte: Pyram si Thysbe (M. de Monteclair) în cadrul Studioului experimental al ONB şi Codex Caioni, cu ansamblul "Baroque nomade" condus de Jean Cristoph Frisch.

Absolvent al Conservatory of Music - University of Missouri şi al Conservatoire Royale de Musique din Bruxelles, Kenneth Tucker a venit în România, împreună cu familia sa, în anul 1992. Activitatea sa ca dirijor şi solist - atât ca pianist cât şi ca organist - l-a dus în multe oraşe din România, dar şi de peste hotare (America, Belgia, Olanda, Suedia, Franţa, Austria, Moldova, Anglia, Ucraina).

Sursa: Romania-Muzical.ro
Keywords: oratorium, concert, 2010, eveniment, articol