Press releases

Concertul Oratorium la Cluj si Bucuresti

Data comunicatului: 19.07.2010 00:00:00
Oratorium, ediţia a II-a - Lumea muzicală şi spirituală a secolului al XVIII-lea retrăită la Cluj
Cluj-Napoca, 23 iulie

Fundaţia Jubilate organizează pentru clujeni, pentru a doua oară, un eveniment cultural de mare calibru ca parte a proiectului Oratorium (www.oratorium.ro). La finalul unui curs de măiestrie pentru cor şi orchestră, unde aproximativ 60 de muzicieni români şi din străinătate vor pregăti câteva din lucrările compozitorului J.S. Bach, va avea loc la Biserica Reformată din Cluj-Napoca un concert care îi va duce pe clujeni, prin muzică şi interpretare de calitate, în lumea muzicală şi spirituală a secolului al XVIII-lea.

Printre artiştii implicaţi în acest concert îi amintim pe Delta David Gier (dirijor, New York Philharmonic’s Young People’s Concerts şi director muzical la South Dakota Symphony), violonistul ceh, David Danel din Filarmonica din Praga, trompetistul David Gauger, fost prim-trompetist la Hong Kong Symphony şi Tulsa Symphony, tenorul Ruben Mureşan şi maestrul de cor Kenneth Tucker, unul din organizatorii proiectului Oratorium.

Cursul de măiestrie a început duminică, 18 iulie, şi are loc la Cluj-Napoca. Acesta se încheie cu trei concerte în Cluj-Napoca (23 iulie), Timişoara (24 iulie), Bucureşti (25 iulie).

La Cluj-Napoca, concertul va începe la ora 19:00 şi are loc la Biserica Reformată de pe str. Mihail Kogălniceanu unde sunt aşteptaţi aproximativ 500 de oameni care vor să se întoarcă în secolul al XVIII-lea, în lumea lui Bach, prin creaţiile acestuia:Suita a III-a pentru orchestră (din care face parte faimoasa „Arie pe coarda sol”, poate cea mai cunoscută şi iubită piesă instrumentală compusă de Bach), Motetul „Fürchte dich nicht” şi Motetul „Komm, Jesu, komm” (două lucrări scurte, impresionante prin faptul că întrebuinţează un cor dublu, „colorate” prin felul în care muzica iluminează textul) şi Magnificat(o culme componistică prin scriitura deosebit de expresiv pliată pe textul cântării Mariei din Biblie; lucrarea încheie programul într-o atmosferă sărbătorească, sublimă, reunind corul, orchestra şi soliştii).

Biletele se găsesc la Biserica Reformată unde va avea loc şi concertul, în fiecare zi între orele 14 şi 18, precum şi în seara concertului. Un bilet costă 20 de lei.

În această săptămână au fost pregătite de o parte din artiştii implicaţi în proiectul din acest an şi două recitaluri de cameră cu intrare liberă. Unul a avut loc ieri seara, iar altul are loc, astăzi, 21 iulie, la Muzeul Etnografic (str. Memorandumului, nr. 21), de la ora 19, având-o ca invitată specială pe soprana Georgeta Stoleriu. Recitalurile cuprind lucrări de Bach, Haydn, Khachaturian, Rachmaninov şi Pascuzzi.

Despre Proiectul Oratorium
Scopul proiectului Oratorium, dezvoltat de Fundaţia Jubilate, este de a reuni artişti din diferite ţări, pentru a crea împreună un eveniment cu totul deosebit care să le pună în valoare măiestria şi care să dea tinerilor muzicieni români mai multă încredere în dezvoltarea lor profesională.

Anul trecut, la prima ediţie a proiectului, 100 de muzicieni români şi din străinătate au participat timp de o săptămână la un curs de măiestrie pentru cor şi orchestră organizat la Cluj. Cursul s-a încheiat cu trei concerte la Cluj-Napoca, Sibiu şi Braşov, prin care artiştii au interpretat împreună oratoriul Creaţiunea de J.F. Haydn.

Despre docenţii prezenţi la Cluj
David Gier reprezintă „o voce dinamică” pe scena muzicii americane. Începând cu stagiunea 2004-2005, acesta ocupă postul de dirijor – Director muzical al Orchestrei Simfonice din South Dakota, iar din stagiunea 2007-2008, David este dirijorul seriilor complete „Young People’s Concerts” ale Filarmonicii din New York. David Gier a obţinut un Master în dirijat la Universitatea din Michigan, sub îndrumarea lui Gustav Meier. Gier a studiat cu Leonard Bernstein, Kurt Masur, Erich Leinsdorf şi Seiji Ozawa, fiind invitat mai târziu de către Riccardo Muti să petreacă un an de ucenicie la Orchestra din Filadelfia. Colaborează frecvent cu Metropolitan Opera, precum şi cu multe orchestre americane şi europene.

David Danel este membru al Filarmonicii din Praga şi lector adjunct la Universitatea Ostrava. A câştigat numeroase premii internaţionale, iar interesul său înflăcărat pentru muzica lui Bach, dar şi pentru muzica contemporană, în mod special Martinu, au dus la crearea unor ansambluri, înregistrări şi festivaluri. A fost concert-maestru la Bilbao Philharmonia (2001) şi la Berg Chamber Orchestra în Praga, cântând frecvent în premieră lucrări ale compozitorilor cehi contemporani.

În anul 1994, David Gauger II s-a alăturat Institutului Moody din Chicago, unde este în prezent Artist/Profesor de Muzică Sacră şi Coordonator al Departamentului de interpretare instrumentală. A ocupat postul de  prim trompetist la orchestrele Filarmonicilor din Hong Kong şi Tulsa. Colaborările lui frecvente cu Chicago Symphony Orchestra au inclus concerte la Carnegie Hall şi în importante săli de concerte din Europa.

Personalitate complexă şi pedagog de renume internaţional, soprana Georgeta Stoleriu apare în Proiectul Oratorium 2010 în ipostaza de artist muzician interpret. Repertoriul domniei sale impresionează prin diversitatea stilistică şi a genurilor abordate, de la literatura vocal-simfonică la miniaturile ce aparţin lucrărilor Evului Mediu, Renaşterii europene, Barocului, literaturii clasice, romantice şi, nu în ultimul rând, ale secolului al XX-lea.

Mezzosoprana Gabriela Hazarian este solistă a Operei din Braşov. Sub îndrumarea regizorului Cristian Mihăilescu a debutat în numeroase roluri: Carmen, Romeo, Cenuşăreasa, Zerlina, Maddalena, Rosina, Cherubino, etc., fiind invitată la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale: Salzburg , Zürich, Braşov, Craiova, Constanţa. Laureată a Concursurilor Naţionale „G. Dima”, „M. Jora” şi „I. Perlea,” a facut înregistrări cu Orchestra Simfonică Ciudad de Elche – Spania şi cu Radiodifuziunea Bucureşti cu spectacole de operă, arii, lieduri şi muzică vocal-simfonică.

Melomanii români l-au cunoscut iniţial pe Ruben Mureşan ca bariton, dar odată cu trecerea timpului şi cu studiile aprofundate de canto, vocea lui s-a stabilizat în ambitusul de tenor. Deţinător al unei voci expresive, de calitate, stăpâneşte o tehnică deosebită forjată alături de reputaţi maeştri precum Georgeta Stoleriu, Donna Roll, James McKinney. Este deseori invitat să colaboreze ca solist de către filarmonicile din România, în mod special cu Filarmonica „George Enescu” şi Orchestrele Radio din Bucureşti.
Solist al Operei Naţionale din Bucureşti, baritonul Ion Dimieru este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. În repertoriul său de operă, printre numeroase roluri jucate, se numără şi Figaro, Masetto, Papageno, Guglielmo. În anul 2007 şi-a îndreptat atenţia şi înspre muzica barocă, participând la doua proiecte: Pyram si Thysbe (M. de Monteclair) în cadrul Studioului experimental al ONB şi Codex Caioni, cu ansamblul „Baroque nomade” condus de Jean Cristoph Frisch.

Absolvent al Conservatory of Music – University of Missouri şi al Conservatoire Royale de Musique din Bruxelles, Kenneth Tucker a venit în România, împreună cu familia sa, în anul 1992. Activitatea sa ca dirijor şi solist – atât ca pianist cât şi ca organist – l-a dus în multe oraşe din România, dar şi de peste hotare (America, Belgia, Olanda, Suedia, Franţa, Austria, Moldova, Anglia, Ucraina).

“In seara de 25 iulie, la Sala Radio din Bucuresti va avea loc un concert vocal-simfonic organizat de Fundatia JUBILATE in cadrul turneului Oratorium. Evenimentul reuneste peste 60 de tineri romani, muzicieni de profesie cu maestri de talie internationala din Cehia si Statele Unite. In timpul pregatirii, participanţii vor fi ajutaţi să creeze o punte între credinţa creştină şi cariera lor.

Repertoriul este ales astfel incat sa Il aduca pe Domnul Isus Hristos in atentia muzicienilor si a publicului prin intermediul muzicii lui Bach. Concertul se va desfasura sub bagheta maestrului Delta David Gier, dirijor asistent la New York Philharmonic.

Biletele au fost puse in vanzare la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărturesti, Humanitas sau online prin www.eventim.ro . Biletele costa 15 lei si vor fi disponibile si in seara de 25 iulie inainte de ora 19.00, ora inceperii concertului. Detalii pe http://www.oratorium.ro “

Sursa: StiriCrestine.ro
Keywords: oratorium, cluj, bucuresti, concerte, 2010